Farba roka 2022 podľa Pantone

Farbou roka 2022 je odtieň PANTONE 17-3938 s názvom Very Peri, ktorý nie je správne označovať ako fialovú. Je kombináciou modrej a červenej.

Farba, ktorú zložili odborníci z americkej firmy Pantone, reprezentuje ich optimistické očakávania budúcnosti. Zároveň vraj povzbudzuje vynaliezavosť a kreativitu. Ide o zhrnutie aktuálnych pocitov, keď celý svet bojuje s pandémiou koronavírusu.


„Ako sa presúvame do sveta bezprecedentných zmien, výber PANTONE 17-3938 Very Peri prináša nový pohľad a víziu dôveryhodnej a milovanej rodiny modrých odtieňov. Farba prejavuje radostný postoj a dynamickú prítomnosť,
ktorá podporuje odvážnu kreativitu a nápadité vyjadrenia,“
- spracované podľa vyjadrenia Leatrice Eiseman (výkonná riaditeľka The Pantone Color Institute)

Pantone vytvorilo štyri jedinečné palety farieb s PANTONE 17-3938 Very Peri, ktoré vám pomôžu aplikovať farbu roka 2022 do vašich návrhov. Každá paleta vyjadruje inú náladu, čo ilustruje všestrannosť farby roka 2022. Každá paleta navyše obsahuje tri navrhované farebné kombinácie integrujúce PANTONE 17-3938 Very Peri.

Balancing Act je doplnková paleta farieb, ktorej prirodzená rovnováha teplých a studených tónov sa navzájom podporuje a zvýrazňuje. Brilantnosť PANTONE 17-3938 Very Peri je zosilnená v rámci tejto umelo kalibrovanej palety, aby dodala pocit živosti a vizuálnej vibrácie.



Wellspring je holistická a harmonická zmes prírodných odtieňov. Zvýrazňuje kompatibilitu zelených odtieňov s dobrosrdečnou PANTONE 17-3938 Very Peri a zdraviu prospešné vlastnosti týchto lahodne jemných a výživných odtieňov.

The Star of the Show paleta nám ukazuje dynamickosť PANTONE 17-3938 Very Peri, keď tento najšťastnejší a najteplejší zo všetkých modrých odtieňov obklopíme paletou klasiky a neutrálnosti, ktorých esencia elegancie a nenápadnej štýlovosti vyjadruje posolstvo nadčasovej sofistikovanosti.

Amusements rozpráva radostný a rozmarný farebný príbeh o nepotlačiteľnej zábave a spontánnosti, umocnený bezstarostnou sebadôverou a radostným postojom PANTONE 17-3938 Very Peri. Trblietavý modrý odtieň, ktorého hravosť podporuje neobmedzený výraz a experimentovanie.

Príďte si k nám namiešať vašu správnu kombináciu!

Niečo o „PANTONE farba roka"

Farba roka od spoločnosti PANTONE už viac ako 20 rokov ovplyvňuje vývoj produktov a rozhodovanie o nákupe vo viacerých odvetviach vrátane módy, bytového vybavenia a priemyselného dizajnu, ako aj obalov výrobkov a grafického dizajnu.

Viac informácií na oficiálnej stránke www.pantone.com